De wortels van Fa. Liefting

Het familiebedrijf Liefting is van 1925-2025 binnen liefst vier generaties Liefting van vader op zoon overgedragen. De wortels van het bedrijf liggen in Egmond-Binnen, waar overgrootvader Jan Liefting met die ene aardappelsoort startte: Duinzand-aardappels. Hier het verhaal hoe dat heeft kunnen leiden tot de moderne Alkmaarse groothandel in AGF van Henk en Stefan Liefting.

Veertig jaar nadat Vincent van Gogh “De Aardappeleters” schilderde, startte Jan Liefting in 1925 zijn handel in aardappels in Egmond-Binnen. Hij verkocht slechts één soort: Duinzand-aardappels, maar het waren wel prima piepers voor de échte aardappeleter die van traditie en lekker eten hield!

Hoe kon hij weten dat honderd jaar later zijn achterkleinzoons Henk en Stefan Liefting het eeuwfeest van het bedrijf konden vieren? Laat staan dat het AGF assortiment van de groothandel anno 2025 van één prima pieper zou zijn uitgegroeid tot meer dan zevenhonderd kwaliteitsproducten aardappels, groenten en fruit. Vers en ultravers, geleverd aan honderden veeleisende versspeciaalzaken, restaurants en markten in heel Noord-Holland. En zelfs aan het bedrijfsleven in de vorm van vers fruit op de werkvloer: Werkfruit.

Goede reden om 100 jaar ambachtelijk vakmanschap te vieren. Met deze blog nemen we u mee in onze wereld van AGF. Inspiratie met vier seizoenen AGF in de hoofdrol en natuurlijk de verhalen van vier generaties Liefting in een supergezonde groothandel.

Liefting DC in Heiloo
Het nieuwe Liefting DC in Alkmaar

Recept: Gerookte winterwortel

Tja, kun je hier nog van een “recept” spreken? Zeker, want als je na het roken de winterwortel proeft, dan ervaar je de enorme smaakverandering. Gekarameliseerde suikers en complexe rookaroma’s transformeren de wortelsmaak enorm.

Serveer als basis voor een vegan gerecht of on the side bij wit vlees, kip of vis met bijvoorbeeld een mooie extra vierge olijfolie, Maldon zout en versgemalen witte muntokpeper. Maar ook als smaakmakend onderdeel geeft gerookte winterwortel soepen, sauzen en stoofschotels een nieuwe dimensie.

Wat je nodig hebt is een (of meerdere) winterwortel(s). Leg ze op het rooster van de Big Green Egg die je ingesteld heb indirect 170°C met een blok appelhout op de gloeiende kolen. Laat bij wortels van ongeveer 3 cm dik in ongeveer 30 minuten gaar worden terwijl appelhout het half uurtje de rook maakt die zijn smakelijke werking doet. Dikkere wortels hebben meer tijd nodig om gaar te worden.

Snij in 3 mm dikke plakjes en giet er lekker een goede extra vierge olijfolie overheen en eventueel een mooie oude balsamico of balsamico glace. Wat grof zeezout en versgemalen witte peper… Supersimpel, maar ongelofelijk lekker!

TIP: Snij de wortel in stukken van ca 5 cm. Leg een stuk wortel op het snijvlak op de snijplank en leg aan weerszijde een sateprikker. Snij met een scherp mes plakjes van ±3 mm tot aan de sateprikker en vouw ze op het bord open tot een sierlijk waaiertje.